Zdrowe przepisy
Hummus z ciecierzycy
1 puszka ok. 400 g ciecierzycy*
1 łyżeczka soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
5 łyżek pasty sezamowej tahini (gotowej lub domowej)
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
sól i pieprz
1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine
Przygotowanie
Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zacząć miksować na pastę. W międzyczasie dodawać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski). Miksując stopniowo dodawać więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
Chia z mango
3 pełne łyżki nasion chia
250 ml mleka krowiego lub roślinnego*
2 łyżki cukru (lub do smaku)
Pulpa mango owoce: np. mango, maliny, borówki, truskawki
Przygotowanie
Nasiona chia zalać mlekiem (lekko podgrzanym jeśli chcemy aby pudding był szybciej gotowy), dodać cukier i dokładnie wymieszać (należy mieszać energicznie przez pierwsze kilka minut, wówczas znikną grudki). Wstawić do lodówki na około 1 - 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Od czasu do czasu zamieszać, szczególnie w początkowej fazie namaczania. Im chia dłużej namaka tym bardziej pęcznieje. Zgęstniały deser przełożyć do dwóch pucharków lub szklanek na wierzch nałożyć pulpę mango i udekorować świeżymi owocami.
Domowe musli
100 g płatków jęczmiennych
100 g płatków żytnich
150 g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki otrąb pszennych
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki nasion chia
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki pestek dyni
125 g suszonych owoców ( żurawiny, śliwek, jabłek, owoców goji)
100 g dowolnych orzechów
2 łyżki cynamonu
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie rodzaje płatków wymieszać wraz z otrębami i przełożyć na przygotowaną blachę. Piec w piekarniku przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć z pieca i ostudzić. Wystudzane płatki wymieszać z pozostałymi składnikami. Orzechy można posiekać na mniejsze kawałki.
Babeczki marchewkowe
4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli przyprawy:
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 duże jaja lub 4 mniejsze
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami. W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).
Monte
150 g jogurtunaturalnego
1 łyżeczka kakao (karobu)
1 łyżeczka miodu (syropu klonowego)
1 łyżeczka masła orzechowego
Wykonanie Otwieramy jogurt, przekładamy do miseczki i dodajemy miód lub syrop klonowy (ilość wedle uznania), mieszamy. Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao i masło orzechowe. Nutella z bananami i awokado 1 miękkie awokado 1 dojrzały banan 1 łyżeczka kakao 2 duże suszone daktyle 4 łyżki wody garść orzechów (opcjonalnie) Przepis Awokado i banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i rozdrobnij na gładką masę. Krem czekoladowy przełóż do słoiczka lub pudełka z przykrywką.
