Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania Od 2007 roku kraje europejskie obchodzą Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Większość stylów życia ma swoje korzenie w dzieciństwie. Dzieci które wiedzą jak ważne jest zdrowe odżywianie i które nauczą się dokonywać właściwych wyborów żywieniowych, będą bardziej skłonne do prowadzenia zrównoważonego stylu życia jako dorośli. Podczas zajęć dzieci m.in. utrwalały i przyswajały sobie wiedzę dotyczącą zdrowego stylu życia. Wspólnie i indywidualnie układały piramidę zdrowego żywienia, wskazywały produkty żywnościowe te które są dobre dla zdrowia, oraz te których powinniśmy unikać. Podsumowaniem zajęć była degustacja ? ?zdrowa przekąska? marchewka i jabłka.
